Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/path.php on line 61

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/path.php on line 74

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/path.php:61) in /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/requestHandler.php on line 380
Különleges italok, likőrök és szószok

Le kell töltened a Flash Playert és engedélyezned kell a javascriptet ahhoz, hogy az oldal tartalmát ne csak csökkentett módban láthasd.

Különleges likőrök és szószok

Sok koktél receptjében különleges italok is szerepelnek, amelyekről nem biztos, hogy tudjuk, mik is azok. Ezen az oldalon a leggyakoribb ilyen hozzávalók megismerésében próbálunk segítséget nyújtani.

Angostura

Gyógynövényekből készült keserű fajta, a keserűk között a legismertebb márka. Alkoholtartalma 44%.
Először a venezuelai Angostura városában (a mai Ciudad Bolivarban) készítette egy német katonaorvos, 1824-ben. 40 növényi kivonatát tartalmazza, így például kínafakérget, gyömbért, szerecsendiót, szerecsendió virágot, szegfűszeget és fahéjat.

Bénedictine

Sötétvörös színű francia gyógynövénylikőr. Normandiában készítik 27 fajta gyógynövényből, alkoholból és gyümölcsökből egy titkos recept alapján és érésig agyagkorsókban tárolják.
1510 óta létezik, ekkor állították elő először a Benedek-rendi szerzetesek, akikről a nevét is kapta. Alkoholtartalma 30%.

Cointreau

Keserű francia likőr. Kesernyés narancsból és citromból készül, alkoholtartalma 40%.
1849-ben készítette először Edouard és Adolphe Cointreau a franciaországi Angersben.

Drambuie

Skót whiskey-méz likőr. Skót gyógynövényekből és mézből áll. Alkoholtartalma 40%.
A legenda szerint az ital Charles Edward herceg likőrje volt. 1745-ben az angolok elől való menekülésben egy skót klán segített Edwardnak, aki hálából elárulta nekik a Drambuie receptjét.

Galliano

Aranyszínű, édes, fűszeres, vaníliás ízű gyógynövénylikőr, Olaszországban készítik kb. 70 különböző gyógynövény-kivonatból, előállítási módja a mai napig titok.
Létezik narancs és mandula aromában is. A galliano és a narancsízű Sambuca di galliano alkoholtartalma 35%, a mandulaízű Amaretto di galliano-é 28%.

Grand Marnier

Áttetsző borostyánszínű, konyak alapú francia likőr, alkoholtartalma 40%.
1880-ban készítette először a Lapostoll francia család egyik tagja, aki a konyakot narancslikőrrel elegyítette. A francia likőrök közül elsőként exportálták, napjainkban is az egyik legismertebb francia likőr világszerte. Manapság két változatát lehet kapni: a piros címkéjű konyak alapú, míg a sárga finomszesz alapú töményt takar.

Ír krémlikőr

Édes, whisky alapú krémlikőr.
Hagyományosan ír whiskyből, tejszínből és néhány édesítőből készítik. Világszerte és itthon is a legnépszerűbb márkája a Bailey's.

Kahlúa

Mexikói kávélikőr. Gyógynövényekből és vaníliából állítják elő, alkoholtartalma 26,5%.

Southern Comfort

Bourbon Whiskey alapú, őszibarack aromájú ital, az USA legrégebbi likőrmárkája. Az 1870-es években találták fel New Orleansban. Alkoholtartalma 40%.

Tia Maria

Aromás kávélikőr. Jamaicai rumból, gyógynövény-kivonatokból és vaníliából készül. Alkoholtartalma 26,5%.

Tabasco szósz

Pikáns, csípős mexikói szósz, amely Tabasco pirospaprikából, ecetből és sóból készül.

Worcestershire szósz

Különleges ízű angol szósz, amely ecetből, hagymából, pirospaprikából, szegfűszegből, kukoricaléből, vízből és még több más alapanyagból készül.