Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/path.php on line 61

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/path.php on line 74

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/path.php:61) in /nfs/c03/h02/mnt/50561/domains/koktel.idea.hu/html/components/requestHandler.php on line 380
Koktélkészítési tanácsok - tippek az induláshoz

Le kell töltened a Flash Playert és engedélyezned kell a javascriptet ahhoz, hogy az oldal tartalmát ne csak csökkentett módban láthasd.
"A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Minőségi koktélokhoz minőségi alapanyagokra lesz szükségünk."

Alapanyagok, italok

A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínűleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerű megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz. Minőségi koktélokhoz minőségi alapanyagokra lesz szükségünk.

Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserűt és grenadine szirupot, amelyek már kellően sok koktél alapját képzik.

Fontos még megjegyezni, hogy gyenge minőségű alapanyagokkal koktéljaink is gyengébbek lesznek. A jó minőségű koktélhoz annak minden alkotóeleme jó minőségű kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az ízen. Így ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minőségű gyümölcslével.


Poharak

A receptek mellett megadtuk az azokhoz javasolt pohártípusokat is, de természetesen nem valószínű, hogy rendelkezünk az összes fajtával a Highballtól a Hurrikán-pohárig. Ilyenkor nyugodtan használjuk a legjobban hasonlító vagy a célnak leginkább megfelelő pohártípust. Idővel, ha kedvet kapunk, érdemes lehet különlegesebb darabokat beszerezni, egyre több helyen kapni megfizethető áron szép poharakat. Ha többet szeretnél megtudni a témáról nézd meg a poharakról szóló cikkünket!

Jég

A koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: sose spóroljunk a jéggel és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről gondoljuk, hogy elfogy.

Díszítés

Sokat dobhatunk koktéljaink megjelenésén apróbb díszekkel. A legegyszerűbb dekorációk színes szívószálak, narancs-, citrom- vagy lime karikák. Szintén jópofa díszek a színes keverőpálcák, izgalmas megoldás a koktélcseresznye, illetve ananászdarab, illetve mentalevél használata. Egzotikus a citromspirállal díszítés. bizonyos koktélokhoz illhet a cukor- vagy sóperem. Az egyik legújabb ötlet pedig a jégkockába fagyasztott koktélcseresznye. Ha többet szeretnél megtudni a témáról nézd meg a díszítőkről szóló cikkünket!

Mértékek

A koktélok elkészítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda. Ehhez legegyszerűbb jelölt mérőpoharat használni - jobb híján egy feles pohár is megfelel erre a célra.

Mindegy , hogy házi feles pohárral vagy profi mércével dolgozunk, amíg egy részt mindig ugyanannyinak választunk. Egy rész nagyjából 25-30 ml-t jelent, de igényeinktől (és az adagoktól) függően ezt azonban tetszőlegesen változtathatjuk. Az öntet , mint mennyiség magyarázatra szolgálhat: egy öntet 4-6 csepp folyadékot jelent, nagyjából 1-1.5 kávéskanálnyit.